Politika

Oyları böldürmeyin salvosu


Bir siyasal parti, “oyları böldürmeyin” dediği anda kaybetmiştir.
Hayatımda ilk defa AKP’li üst düzey yöneticilerin “oyları böldürmeyin” dediğini duydum.
Şu an CHP ve AKP’nin orta oyunu bozulmak üzere.
Yardımcı, figüran partiler yerine müstakil hareket eden partilerin ortaya çıkması bu oyunu sonlandıracak.


Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi’nin oyunun kurallarını yeniden belirlediği ortada. Şanlıurfa’da Yeniden Refah Partisi, bölgede sevilen bir ağayı aday gösterdi ve AKP muhtemelen kaybedecek. Doğru adayın neler yapabileceğinin en iyi ispatı. Zafer Partisi, yalnız ideolojik boşluktan yararlanarak lider ile ayakta. Yeniden Refah ise gayet iyi yönetilen, adaylarını düzgün seçen, kurumsal
parti kimliğine uygun adaylar ile yoluna devam ediyor.

Özdağ’ın partinin potansiyeline yakışır iki adayı var, Azmi Karamahmutoğlu ve Bartu Soral. Bartu Soral, geçmişte Soylu’yu övdüğü için istifa etmişti. Bu konuda özür diler ise defosu yok. Şu an iki isim dışında gözüme çarpan biri yok. Önemli olan bunların sayısını artırmak. İkiyi 10-20 yapmak.
2028’e giderken manzara daha çok değişecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi yıllar sonra %20’nin altına düşecek. DEM ile ittifakın bedelini tamamen Kadıköy’e, Beşiktaş’a sıkışarak ödeyecekler.


İYİ Parti bu seçim sonrası muhtemelen dağılacak. Kimliksiz bir partinin sonu en fazla bu kadar olurdu. Verdiğimiz oya sahip çıkamadılar. Partiyi bırakın Doğru Yol Partisine dönüştürmeyi, ANAP’a dönüştürdüler. Parayı basanın aday olduğu, dünü ile bugünü tutmayan ve ideolojik bir bütünlük, tutarlılık gösteremeyen bir parti.


Düne kadar Ekrem İmamoğlu’nu Cumhurbaşkanı yapmaya çalışıyorlardı. Şimdi İstanbul’a hizmet etmedi diyorlar.
Lider kötü, Meclis grubu derseniz en yaşlı ve en kadınsız Meclis grubuna sahip. Geleneği olmayan partinin gideceği mesafe bu kadar olur. Parti ambleminden, ismine toplama, ne idüğü belirsiz bir parti. İYİ Parti Akşener’i lider seçtiği gün zaten tüm potansiyelini yitirdi. Seçim sonuçları sonrasında dağılacaklar.

Bir partinin Ecevit’i, Demirel’i, Özal’ı, Türkeş’i sevmesi mümkün değildir. Bir başka partinin kuyruğuna girip “adayları çok iyi” derseniz sonuç budur. İYİ Parti kendi içinden “Cumhurbaşkanı adayı” çıkartamamış bir partidir. 2018’de Akşener, partisinden az oy aldı. Orada lider değişmesi gerektiğini anlayamadılar.


Diğer yandan HDP niye tasfiye edildi? Bir zamanlar Barış ve Demokrasi Partisi vardı, BDP denilirdi. O dönem Genel Başkan Osman Baydemir’di.
Çözüm Süreci başlayacak iken, PKK’nın siyasi kolu imaj ve strateji değiştirme ihtiyacı hissetti. Kürt Siyaseti
“Türkiyeleşecek” dediler. Bunun üzerine Demirtaş ve Yüksekdağ ile HDP kuruldu.


Bugün PKK’nın siyasi kolu anlamsız şekilde parti değiştirdi. Genel Başkanlar değişti. Televizyona yıllar sonra PKK’nın siyasi kolu “reklam verebildi” ve İstanbul adayı “televizyona çıktı”. Bir de renkleri PKK rengi televizyonda reklamını görünce kendimi Orta Doğu ülkesi olarak gördüm. Etnik olarak kırılgan(!), kırılgan toplum gibi. Amaçları zaten siyaseti etnik olarak kırmak. Bu konuda şunu söylemek lazım, İslamcı siyaset olmasa doğuda Türkiye’nin tutunacak dalı yok. AKP en büyük kürt partisi konumunda (Kürtler, HDP’den fazla Erdoğan’a oy veriyor)
Renkler zaten tiksinç, Irak seçimlerindeki partilere benziyor. Tamamen irite etmek için yapıyorlar.
Bu açık açık DEM ile AKP arasındaki yakınlaşmanın işaretidir. Habertürk’ün politikası AKP’den habersiz değişmez.


İmamoğlu, “bana kaybettirme koalisyonu” diyor. Bir bakıma haklı fakat İYİP, Zafer, YRP, SP yalnız senden mi oy alıyor? Bu partilerin adayları her partiden oy alıyor. Emanet oyları da kendinin zannediyor. 31 Mart 2019’da CHP’nin adayları emanet oy almıştır. Bu emanete hiyanet ettiler. Seçimlerde yüz üstü bıraktılar daha kötüsü ideolojik olarak savruldular. “Hürriyet kahramanı” olacak iken PKK’nın siyasi kolunun sözcüsü oldular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir