Tarih

Tan Gazetesi ve Sertel Çifti


İş Bankası, özel sermayenin ve girişimciliğin değerini vurgulamak amacıyla bir gazete olan “Tan”ı yayınlıyordu. Gazetenin yazarları arasında Burhan Felek, Eşref Şefik ve Fikret Âdil gibi tanınmış isimler bulunuyordu. Lakin, banka gazetenin başarısız olduğunu düşündü ve zarar ettiği için ondan kurtulmaya karar verdi.

Halil Lütfi Dördüncü, Ahmet Emin Yalman ve Zekeriya Sertel gibi kişiler bu gazeteyi satın aldı. Bu değişikliklerle birlikte, gazete önemli bir yayın organı haline geldi ve etkili bir şekilde gündemi belirlemeye başladı. Gazetenin kadrosunda kısa bir süreliğine Refik Halit Karay ve Refii Cevat Ulunay‘da bulundu, daha sonra ayrıldılar.

Ahmet Emin Yalman‘ın başyazarı olduğu “Tan” gazetesi, Zekeriya ve Sabiha Sertel‘in yönetiminde yayın yaptı. Her üç gazeteci de Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal‘in yanında yer aldı. Cumhuriyetin ilanından kısa bir süre sonra, İngiltere’nin finanse ettiği Şeyh Sait İsyanı sonrası Ahmet Emin Yalman bir süre gazetecilikten uzaklaştırıldı.

Sertel ailesi ise çeşitli dergi ve gazetelerde yayın hayatlarına devam etti. Karı-koca Sertel’ler daha sonra Resimli Hafta’da Nazım Hikmet‘le birlikte çalıştı ve Türkiye’de sol düşüncenin savunuculuğunu yaptı. Bu dönemde Sabiha Sertel, kocasından daha ileri gitmiş ve “Kızıl Dudu” olarak tanınmıştı.

Bu üç gazeteci, 1938 yılında, Atatürk sağken “Tan” gazetesinde buluştular. Bu dönemde İsmet İnönü başbakanlıktan ayrıldı ve liberal ekonomi politikalarının savunucusu olan İktisat Bakanı Celal Bayar başbakanlığa getirildi. Avrupa’nın birçok ülkesinde ise devletçiliği savunan bazı diktatörler iktidara geliyordu.

Dr. Goebbels’in Hitler’in Tanıtma Bakanı olarak verdiği demeç, Türkiye’de Nazi ilkelerinin başarıyla geliştiğini iddia etmişti. Bu demeç, Anadolu Ajansı tarafından yayınlanmadı ve Sabiha Sertel tarafından “Tan” gazetesinde duyuruldu. Bunun üzerine Cumhuriyet, hemen yanıt vererek iki gazete arasında bir çatışma başlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir